lördag 4 augusti 2012

Viktigt Med "ICE Nummer".....

Hoppas att det redan är många, som redan har ett eller flera ICE nummer inlagda i sina mobiler eller?

Själva, har vi det sedan ett antal år tillbaka. Kanske man fick sig en funderare när vi började resa med husbilen ut i Europa.
"Tänk om något skulle hända oss och ingen visste vilka vi var, som hade råkat ut för något och inte kunde meddela oss" hemska tanke.
Och med tanke på hur det ser ut runt omkring oss med allt våld, är man på fel plats vid fel tillfälle så.....
Då läste jag en artikel om detta med ICE nummer, som står för In Case of Emergency. Jag tar och kopierar en artikel, så ni kan läsa vad det handlar om:

ICE-nummer i mobilen underlättar vårdens kontakter med anhöriga.
Genom att lägga in telefonnummer till närmast anhörig i sin mobiltelefon, under rubriken ICE (In Case of Emergency), kan räddnings- och sjukvårdspersonal snabbt se vem som bör kontaktas när olyckan eller den akuta sjukdomen inträffar.
När svåra olyckor eller akut sjukdom inträffar behöver ofta räddnings- och sjukvårdspersonal komma i kontakt med anhöriga till skadade och avlidna. För att få tag på rätt personer kan den nödställdes mobiltelefon, och dess telefonbok, fungera som en viktig informationskälla. Idén med ICE-nummer i mobilen kommer ursprungligen från Storbritannien, och sprids just nu snabbt över världen, något som sjukvården i Sverige också uppmuntrar.
– Vården har ett ansvar för att dels identifiera den person som har kommit till sjukhuset, dels värdera när anhöriga ska underrättas. ICE är ett bra stöd och komplement för att vi snabbare ska kunna hitta rätt anhöriga. Men vården kontrollerar även uppgifterna mot offentliga register, för att det inte ska råda någon tvekan om att rätt personer underrättas.
Kristina Hedin menar att tydliga och bra ICE-nummer i mobiltelefonen bör omfatta den anhöriges namn samt den nödställdes relation till den anhörige (till exempel make, son, mamma och så vidare). På så sätt underlättas sökningen och kontrollen, så att rätt personer kontaktas.
– Det är även viktigt att informera den person vars telefonnummer ligger som ICE i mobilen.

På SOS alarms hemsida finns även denna information, vilken är lätt att följa när man ska lägga in det i mobilen. Jag kopierar även denna:

Så här lägger du in ICE

Lägg in dina närmaste anhöriga i din mobiltelefons adressbok under namnet ICE. Då kan de snabbt kontaktas om du skulle hittas akut skadad eller sjuk och inte kan tala.
ICE är en förkortning av engelskans In Case of Emergency.

Så här gör du för att lägga in ICE i mobilen:

  1. Lägg till en ny kontakt i telefonboken
  2. Skriv in ICE1 följt av vilken relation du har till personen t ex wife, dennes namn, +46 och sedan telefonnumret - utan den första nollan
  3. Spara den nya kontakten
  4. Vill du lägga till fler kontakter, skriv ICE2 och fortsätt som i punkt "2" etc.
Tänk på att:
  • använda det internationella utlandsprefixet + istället för "00", som endast används inom Europa.
  • landsnummer för svenska kontaktpersoner är 46.
  • använda engelska som språk så att funktionen även fungerar när du är utomlands.
  • berätta för de personer du lagt in under namnet ICE så att de vet om det.

Tips!

Om du vill undvika att din mobiltelefon presenterar dina kontaktpersoner som ICE+namn när de ringer till dig kan du lägga in tecknet * direkt efter numret till din ICE-kontakt.
Numret kommer ändå att fungera om man behöver ringa din ICE-kontakt i en allvarlig situation.
OBS! Denna funktion fungerar inte i vissa Sony Ericsson-modeller, så prova ring din ICE-kontakt efter du lagt till *-symbolen. Om du ej kopplas fram fungerar inte denna funktion på din mobil. Du måste då ta bort * för att kunna ringa ut till din ICE-kontakt. Detta problem håller på att åtgärdas men är tyvärr ännu inte löst.
Du kan istället prova med att sätta en 0:a i slutet av telefonnumret, det fungerar på vissa modeller.


Nu hoppas jag att alla ni, som läser detta även gör det och förmedlar det vidare till era nära och kära.
Jag kanske är lite "yrkesskadad" när det gäller sådant här, men nog underlättar det för sjukhuspersonalen. Och ju mer man sprider informationen och den börjar användas, så kan man även hjälpa varandra om olyckan skulle vara framme, på ett eller annat vis.

Nog om detta, Önskar er en härlig Sommarhelg, själv så ska jag jobba, just det, inom vården ha ha ha

Kram Yvonné



2 kommentarer:

  1. Det var bra att du informerade om detta. Jag har också haft detta i min mobil i flera år. Viktigt att ha. Kram och trevig söndag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag låter bra att du har, man vet aldrig när det kan behövas.
      Kram

      Radera